Kun je drie carrières hebben? Of twee banen tegelijk? En wat denk je van twee verschillende bedrijven naast elkaar? Misschien ben je een multipotentialist!

Ik ben niet gelukkig in mijn werk, is dit het nou? Waar haal ik nou echt voldoening en plezier uit? En als dit het niet is, wat is het dan wel? Dit soort vragen kom ik regelmatig tegen als coach. En zelf heb ik ze ook gehad. Veel mensen denken dat er ergens die ene droombaan moet bestaan. Ze switchen van baan. Dat blijkt het ook niet helemaal te zijn. Getwijfel. Nadenken over omscholing. De frustratie groeit. Ze vragen zich af wie toch die mensen zijn die wel hartstikke blij zijn in hun werk.

Je kunt je droombaan hebben en toch ongelukkig zijn

Veel van ons staren zich blind op alleen hun baan. Het idee dat je alles uit je werk moet halen: inhoudelijke uitdaging, plezier, talentontwikkeling, persoonlijke groei enzovoorts. De vraag is of dat realistisch is. Niet dat je niet voor goud moet gaan – absoluut wel. Ga voor die droombaan! Maar het kan zo zijn dat je bepaalde kanten, talenten of passies niet kwijt kan in je werk. En dat je die misschien wèl kan vinden in vrijwilligerswerk, hobby’s, sociale contacten. Het totaalplaatje van je leven moet in balans zijn. Dat neem ik als uitgangspunt in coachtrajecten.

Een ander perspectief op je loopbaan

Onze maatschappij en onderwijs gaan nog erg uit van één baan en één carrière. (Wellicht dat daar door de corona-periode wel verandering in komt.) Waarom niet twee verschillende parttime banen naast elkaar? Of een eigen bedrijf naast een parttime baan. Of drie verschillende carrières achter elkaar. Misschien vinden sommige mensen het vreemd als je twee parttime banen naast elkaar hebt. Maar wat als die variatie in werkzaamheden jou nou veel voldoening en plezier geeft?

Daarover gaat het boek Hoe word je alles – voor mensen die nog steeds niet weten wat ze willen worden, van Emilie Wapnick. Dit boek spreekt mij als mens én als coach erg aan. De schrijfster breekt namelijk met de standaard vormgeving van een loopbaan.

Ben jij een multipotentialist?

Multipotentialisten noemt Emilie Wapnick mensen die alles willen worden en niet kunnen kiezen. Anderen gebruiken hiervoor de term multipassionates. Maar of je nu multipotentialist bent of niet, dit boek is voor iedereen met een loopbaanvraag relevant. Heel concreet beschrijft ze hoe je op verschillende manieren een loopbaan (en daarmee een leven!) creëert waarin je in feite alles kunt worden. Dat gaat verder dan alleen maar die ene baan. Dan heb je het over zingeving, voldoening en plezier.

Het totaalplaatje van werk en leven

Onlangs mocht ik weer iemand coachen bij een loopbaanvraag. De uitkomst was als volgt: hij besloot zijn baan in de techniek te behouden, want die was leuk en uitdagend genoeg. In zijn vrije tijd ging hij een boek schrijven over data science. Omdat hij graag dieper in bepaalde materie wilde duiken. Voor zijn welzijn besloot hij vaker te gaan wandelen en klimmen. En hij ging aan de slag als vrijwilliger in de ggz, vanuit zijn drive om mensen met mentale problemen vooruit te helpen.

Ben je benieuwd of er een multipotentialist in jou schuilt? Of heb je een andere loopbaanvraag? Laten we samen een keertje sparren – kostenloos.

Neem contact op