Onderstaande blog schreef ik onlangs voor Business Woman Nederland.

Hoe vaak sta jij uit?

Je bent een hard werkende ondernemer en vrouw, net als ik. Misschien heb je naast je bedrijf ook een gezin, hobby’s en een sociaal leven – of je doet een poging dat te onderhouden. Je hebt kortom altijd iets te doen, of je wil of niet. Druk aan het werk, en ondertussen komen er de hele dag whatsappjes, mailtjes en telefoontjes binnen. Leuk maar soms ook vermoeiend, of gewoon te veel. Daarom heb ik een vraag voor je. Hoe vaak sta jij uit?

Niet stress, maar gebrek aan herstel is een probleem

Hier in het westen zijn we niet al te best in niks doen. Niksen wordt ook vaak gezien als iets slechts, als luiheid. En dat is jammer. Want niks doen is key voor rust en ontspanning. Voldoende rust na hard werken is erg belangrijk. Met uit staan en niks doen bedoel ik: geen schermen aan, geen telefoon voor je neus, geen to-do list op je schoot. Gewoon zijn. En vooruit, een rustig wandelingetje kan ook.

Veel mensen zien stress als iets slechts, iets dat je moet vermijden. Maar stress is niet per se negatief. Stress stimuleert je om beter te presteren. In je lijf komt er een reactie op gang waardoor je alerter bent, je beter kunt concentreren, en bijvoorbeeld je hongergevoel wordt onderdrukt. Daardoor haal je die deadline en breng je je kind op tijd naar school. Stress wordt pas negatief wanneer je keer op keer na flink pieken onvoldoende herstel inbouwt. Denk aan sporters die overtraind raken. De best presterende sporters bouwen voldoende rust in. Zodat hun lijf optimaal kan herstellen vóór de volgende topprestatie. Voor hard werkende mensen geldt precies hetzelfde.

Rustmomenten en zorgen voor jezelf

Juist voor ondernemers is het van groot belang om regelmatig rustmomenten in te bouwen. Laad jezelf op door af en toe helemaal uit te staan. En ga eens lekker niksen. Zo zorg je er namelijk voor dat er in je hoofd ruimte blijft voor nieuwe ideeën, creatieve oplossingen en reflectie. Vaker rustmomentjes nemen draagt ook bij aan meer focus en concentratie, waardoor je beter werk aflevert. En als bedrijfseigenaar en wellicht werkgever is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Om allerlei redenen kun je het je niet permitteren om overbelast te raken. Pieken en hard werken is prima, hard herstellen is noodzakelijk!

Hoe bouw je meer rust en herstel in? Hier zijn 5 tips voor rustmomenten in je dag.

  1. Korte check-in met jezelf (10-15 minuten)

Dit kan op elk gewenst moment van de dag. Zorg dat je comfortabel op een stoel of bank zit. Sluit je ogen, of keer je blik naar binnen. Haal een paar keer diep adem. Hoe ben je vanochtend wakker geworden? Hoe voel je je nu? Wat heb je je vandaag voorgenomen? Misschien heb je je laten meeslepen door de waan van de dag. Dat gebeurt. Vraag jezelf af wat er echt belangrijk is vandaag. Richt daar je aandacht op. Liever je ogen open? Je kunt ook wat voor jezelf opschrijven.

  1. Ga naar buiten en wandel 20-30 minuten.

Dat je je telefoon thuis laat, spreekt voor zich ;-). Door wandelen kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Vaak komt er hierdoor ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën en inzichten.

  1. Doe een powernap van 10-20 minuten.

Een heel kort slaapje kan verkwikkend werken. Als je vanuit huis werkt kun je makkelijk op de bank of op bed gaan liggen. Op kantoor is het misschien lastiger maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken. Bij bedrijven als Google, Nike en PWC worden powernaps gestimuleerd, door speciale sleeping pods in te richten voor werknemers.

  1. Neem een massage tijdens je lunchpauze.

Een massage werkt op veel manieren rustgevend: je bent even uit de drukte, je hoeft niks te doen, je hoeft nergens aan te denken en de aanraking werkt ontspannend. Het is ook een goede manier om te (leren) luisteren naar signalen van je lichaam. De ultieme vorm van me-time, als je het mij vraagt.

  1. Sluit je dag ontspannen af.

Je kunt aan het einde van je werkdag nog een korte check-in met jezelf doen. Een momentje rust en reflectie. Zeker als je daarna thuis een spitsuur hebt met kinderen, eten en naar bed brengen. En daarna: pak die 7-9 uur slaap!

P.S. Vind je het leuk om meer te weten over dit onderwerp? Ik verzorg ook workshops over selfcare, werkplezier en burn-outpreventie!

Neem contact op