Doe je met mij een coachtraject, dan kan het gebeuren dat ik je vraag om te vertellen over je vader, moeder, opa’s en oma’s. Ik vraag wat voor mensen het zijn/waren, en wat je van hen hebt meegekregen. Dat schrijf ik vervolgens op post-its, en die plak ik als een stamboom op de tafel. Zo maken we een soort genogram.
Wat heb je van je familie meegekregen?
Meestal vraag ik ook wie er verder nog belangrijke figuren waren in de familie. Daar komen soms heel interessante dingen uit. Zoals de flierefluitende oom en de geëmancipeerde oma, maar ook overtuigingen in de familie. Overtuigingen zoals ‘wij zijn niet voor geluk geboren’, ‘de mannen in de familie nemen het bedrijf over’, of ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Maar waarom wil ik dit allemaal weten, vraag je je af?
Het zit in de familie
Je verwacht het misschien niet, maar gebeurtenissen en overtuigingen in je familie kunnen generaties lang doorwerken. Hoe je ouders en hun ouders in het leven staan of stonden, kan heel bepalend zijn voor hoe jij nu in het leven staat. Denk bijvoorbeeld aan survivors guilt van overlevenden van rampen of ziektes, ongewenste kinderen, families waarin alle mannen jong stierven etc.
Verwachtingen van ouders
Overtuigingen en verwachtingen kunnen ook invloed hebben op je keuze voor een baan, en hoe je in je werk staat. Zoals bij families waarin iedereen jurist wordt, terwijl iemand liever kunstgeschiedenis had willen studeren, of gezinnen waarin de kinderen een beroep kiezen dat hun ouders graag hadden willen uitoefenen.
Systemische herhaling opsporen
En zo zijn er allerlei patronen ontstaan die generaties lang (onbewust) gevolgd en herhaald zijn. Systemische herhaling noemt men dit ook wel. Het gezin waarin je bent opgegroeid, je familie, je eigen gezin nu, alles is een systeem. Het team waarin je werkt trouwens ook. En dus vraag ik je of je bepaalde patronen herkent in je familie. ‘Wie hebben er in jouw familie patronen doorbroken, bewust of onbewust?’, is dan mijn volgende vraag. De antwoorden op die vraag zijn heel interessant, en verrassen jou als coachee waarschijnlijk ook.
Het kan nuttig zijn om te kijken naar patronen en overtuigingen in je familie. Bijvoorbeeld wanneer je meer inzicht wilt in jezelf, waarom je bepaalde dingen doet of juist niet doet. En ook wanneer je flinke stress ervaart en dingen anders wil doen is het interessant om te kijken naar oude patronen, verwachtingen en overlevingsmechanismen. Die kunnen behoorlijk bijdragen aan disfunctionele stress en burn-out.