Wat deed jij het liefste als kind? Doe je dat nu nog?

Stel jezelf voor toen je een jaar of acht was. Welk beeld komt er in je op? Wat deed je toen? Waar was jij altijd te vinden? Bijvoorbeeld op het voetbalveldje om de hoek met al je vriendjes uit de buurt. Of knutselend aan de keukentafel, het werkblad bezaaid met papier en karton. Of misschien zat je altijd te lezen in een hoekje van de bank. Heb je nog een foto van jezelf toen je een jaar of 8, 9 was? Kijk eens naar die foto, of roep dat beeld op in je hoofd. Welk gevoel krijg je daarbij?

Als kind van een jaar of 7, 8, 9 ben je nog niet beïnvloed door ideeën, verwachtingen en overtuigingen van je omgeving. Je bent nog je oorspronkelijke en pure zelf. En je doet wat je het liefste doet. Nu heb je meer verplichtingen en verantwoordelijkheden. De vrijheid en vrijblijvendheid die je als kind ervoer, lijkt nu veel verder weg. Maar het mooie is: dat kind op de foto ben jij óók! En dat kind zit nog steeds in jou.

Terug naar wie je echt bent

Lange tijd terug zat ik overspannen thuis. Ik was zó moe en overwerkt, en ik kon moeilijk ontspannen. Eerlijk gezegd wist ik gewoon echt niet meer waar ik nou blij van werd. Moest ik gaan lezen, de was opvouwen, of naar buiten gaan? Geen idee. Op een gegeven moment was ik in mijn ouderlijk huis. Ik trok een paar dozen onder mijn oude tienerbed vandaan. In de dozen zaten allemaal dingen die ik als kind had gemaakt. Complete badkamers voor barbies – tot aan de kleinste details toe door mij geknutseld.

Doordat ik maar door en door was gegaan was ik overwerkt geraakt. En daardoor was ik ‘vergeten’ dat ik eigenlijk heel creatief ben. Dat ik hou van dingen maken met mijn handen. In mijn hoofd was al maanden geen ruimte meer voor zulke ontspanning. Het was zó fijn om door die dozen vol knutsels heen te gaan. Ik nam toen ook meteen het besluit om weer vaker iets te creëren: tekenen, bakken, knutselen, fröbelen.

Wat je deed als kind kan je inspireren

Iedereen heeft momenten in het leven waarop je jezelf een beetje bent kwijtgeraakt. Wanneer je lange tijd een baan hebt gehad die het toch niet helemaal is, bijvoorbeeld. Of als je na een lange relatie uit elkaar gaat. Maar ook als je overspannen of zelfs burn-out bent geraakt. Herkenbaar? Teruggaan naar het kind dat je was en naar wat je toen graag deed, kan louterend werken. Alsof je (letterlijk) een schatkistje opent waarvan je vergeten was dat het op zolder stond. Je hoeft niet meteen te gaan knutselen of mini-stekken (mag wel!). Wat je hiermee doet, is weer verbinding maken met wie je echt bent. En dat kan je veel opleveren. Want zo blijf je in contact met jouw echte wensen, dromen en verlangens.

Hoe kom je in contact met het kind in jou?
Veel coaches werken met wat men het ‘oorspronkelijk verlangen’ noemt. Dit oorspronkelijk verlangen uit je kindertijd, en de dingen die je toen graag deed, kunnen een inspiratiebron vormen voor je werk en leven nu. Ik doe bijvoorbeeld inzichtgevende oefeningen aan de hand van een kinderfoto, of een beeld dat je aanspreekt. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op!

Neem contact op