In Zweden is de koffiepauze met iets lekkers een ding. De Zweden noemen dit fika. Je neemt samen met anderen of alleen fika, of je spreekt af om te gaan fika’en. Maar fika gaat verder dan een snelle kop koffie of thee met kanelbullar. Gedurende een werkdag maakt men tijd voor fika, en ook in weekends en zelfs vakanties houdt men er rekening mee.

Fika is meer dan een koffiepauze

Naast overheerlijke gebakken koekjes, broodjes en taartjes is het belangrijkste aan fika dat je tijd maakt om even stil te staan. Tijd om te vertragen, rust te nemen en te genieten van het moment. En tijd om met je volle aandacht bij te praten met vrienden. De gebakken lekkernijen worden zelf gemaakt of zorgvuldig gekocht en je geniet er bewust van.

Hard werken en dan hard uitrusten

In ons dagelijks leven is er veel hectiek. Werkdagen vliegen voorbij, to-do-lijstjes zijn soms eindeloos, en op een dag komen er veel mailtjes en berichtjes binnen. Alleen daar kun je al behoorlijk gestrest van raken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grotere stressfactoren zoals de werksfeer en -cultuur, conflicten en bijvoorbeeld werkdruk. Hard werken is prima en kan veel voldoening geven. Stress is een normaal iets, het hoort erbij. En stress is positief: het prikkelt je en zet je aan tot actie, zorgt ervoor dat je die deadline gaat halen.

Maar nog even over werken. Het klinkt zo logisch en toch beseffen veel mensen dit onvoldoende: hard werken maakt je moe. En ook stressreacties maken je lijf moe. Ik schreef het al in mijn vorige blog: het is van groot belang dat je na drukke en stressvolle periodes de tijd neemt voor rust. In die rust kan je lichaam herstellen en terug naar normaal. Of beter nog, zorg voor rustmomenten tijdens je werkdag. Lees hier vijf tips voor rustmomenten. Zo ben je weer uitgerust en klaar voor een volgende periode lekker door werken. Balans dus. Het klinkt zo cliché, maar het is zo waar.

De koffiepauze als rustmoment

Terug naar de Zweedse fika. In Nederland kunnen we lacherig doen over ambtenaren die om 10.00 uur massaal hun bureau verlaten voor een koffiepauze. Wandelen in je lunchpauze? De echte bikkels eten hun bammetjes achter de computer en werken door. Een lunchpauze van een uur, met een warme maaltijd die aandachtig gegeten wordt? Voor veel mensen in Nederland eveneens ondenkbaar, wat een tijdverspilling!

Maar hoe mooi zou het zijn als we de Zweedse koffiepauze zouden omarmen? Als we de balans tussen hard werken en rust nemen serieus zouden nemen? Wanneer we met meer aandacht zouden genieten van met liefde gemaakt eten? Als we tijdens weekends èn werkdagen de tijd nemen om stil te staan en te genieten van het moment? Ik zie alleen maar voordelen:

  • Empathie werkt stressverlagend. (Zie dit filmpje bijvoorbeeld, met meer handige tips.) Fika is een uitstekend moment om te luisteren naar je collega/vriendin/buurman en je in te leven in zijn of haar struggles.
  • Door fika te nemen, neem je letterlijk even afstand van het werk. Na je pauze kun je frisser en met meer focus weer aan de slag. Al maar door werken leidt uiteindelijk niet tot grotere productiviteit.
  • Je neemt even een moment van rust, zonder telefoon, laptop en kantoortuingekakel. Je zet jezelf kortom even uit. Je geeft je lichaam hiermee wat broodnodige hersteltijd.
  • Geen gedachteloos geprop van eten, maar bewust kiezen wat je eet en drinkt tijdens je pauze. Heel mindful en het geeft je de kans te luisteren naar waar je behoefte aan hebt. Veel of weinig trek, iets zoets, of juist iets warms etc.
  • En zeg nou zelf, alles wordt toch beter met een kaneelbroodje erbij?

Neem contact op