De vakantie is voor de meesten van ons weer voorbij. Heb je een fijne vakantie gehad? En, heb je zin om weer te beginnen? Ja? Fijn. Nee? Lees dan vooral nog even door.

Pieker je op vakantie over je werk?

Je hebt een paar weken vakantie gevierd. In Nederland of elders in Europa. Misschien ben je wel ver weggeweest dit jaar. Je hebt heerlijk in het moment geleefd en hebt niet gedacht aan werk. Zalig! Of heb je wel af en toe aan je werk gedacht? En heb je die gedachten gewoon laten komen, of ze krampachtig weer weggestopt? Misschien heb je nog flink zitten piekeren over je werk. Komt dat omdat je eigenlijk liever een andere baan wil? Of komt het door alle to do-lijstjes en deadlines die in je hoofd de revue passeerden?

Back to reality

En nu zit je er weer. Kijk je al uit naar de volgende vakantie? Ik zal eerlijk zijn. Regelmatig heb ik er enorm tegen opgezien om weer te beginnen na een fijne vakantie. De hele zondag vóór die maandag was ik chagrijning. Ik had weinig plezier meer in mijn werk, en ik voelde me vaak al overwhelmed bij de gedachte aan wat weer komen ging. Maar soms moet je eerst op een dieptepunt komen, voordat je je realiseert dat je zo niet verder wil. Ik althans wel.

Een andere baan zoeken? Of job crafting?

Het kan nogal een stap zijn om een andere baan te zoeken. Vaak laat je je tegenhouden door praktische bezwaren. En die begrijp ik heel goed. De hypotheek, meer reistijd, wat krijg ik ervoor terug, zijn daar wel leuke collega’s? Maar soms spelen er heel andere dingen. Die deel je misschien minder makkelijk met anderen. Dat zijn vaak stemmetjes van binnen die zeggen: kan ik dit wel, straks val ik door de mand, wie zit er op mij te wachten, maar ik heb niet genoeg ervaring etc. Volkomen normaal. Steeds meer werkgevers staan trouwens open voor job crafting. In overleg met je leidinggevende en collega’s je baan ‘herstructureren’. Maar ook hierbij is het van belang dat je bij jezelf onderzoek doet. Waar ben je goed in? Wat drijft jou? En wat wil je bijvoorbeeld nog leren?

Wat zou jij willen veranderen aan je baan?

Stel, je gaat morgen met pensioen. Hoe kijk jij terug op je loopbaan? Wat waren de momenten dat jij je op je plek voelde? Wat zeggen je collega’s over je, op je afscheidsreceptie? Waarop kijk jij met trots terug? Was het de spanning en de stress waard?
Het goede nieuws is: je bent nog niet met pensioen! Je kunt nu nog dingen veranderen. Hoe zou je willen terugkijken op je loopbaan? Wat houdt je tegen om dat nu te doen?

  • Het is misschien een open deur, maar toch: het kost bakken energie als je werk doet dat je niet van nature makkelijk af gaat. Hoe graag je het ook wilt.
  • Werk doen dat aansluit op jouw kernwaarden (wat voor jou heel belangrijk is) en jouw kernkwaliteiten (eigenschappen die echt bij jou horen) leidt vaak tot meer voldoening en werkplezier.
  • Een belangrijke vraag is ook: wat heb JIJ nodig om je werk goed te kunnen doen? Misschien is dit wel te regelen op je werk. En vraag jezelf af in wat voor omgeving je het beste gedijt, en in wat voor soort team en cultuur.
  • Werk en zingeving zijn nauw met elkaar verbonden. Wat maakt werk voor jou betekenisvol? Waar doe je het allemaal voor?

Wat ik voor je kan doen: met jou samen onderzoeken wie je bent, wat je diepere drijfveren en overtuigingen zijn, en kijken naar je identiteit en levensmissie. Zo krijg je meer inzicht in wat voor jou belangrijk is en waar je goed in bent. En waar het in je huidige baan misschien wringt. Zo kun je je werk beter laten aansluiten op jouw persoonlijkheid en jouw drijfveren. Met als resultaat meer plezier, meer rust, meer voldoening!

Neem contact op